Op de zonnige laatste vrijdag van oktober is er een bruisend samenzijn in het buurtje aan de Manolinehof. Daar wordt die ochtend ondermeer plaats gemaakt voor de eerste 16 Sguyfelaers. Het Sguyfelaartje heeft veelal de maat van een stoeptegel en een uitschuifbodem.
‘Deze bak, gemaakt van gebruikt tuinhout, wordt geplaatst in tuinen en op pleinen, ten koste van een (tuin)tegel’ ,zo is te lezen op de site van borboletamariposa.nl
Nominatie
Remco Koenen en Irene Zegwaard zijn eerder in juni 2019 een van de drie genomineerden geweest als Barendrechts Beste sociale idee! Helaas lukte het de afgelopen jaren niet tot plaatsing van plantenbakjes over te gaan mede ivm de Coronaregels.
Linda Sanders van de Barendrechtse Uitdaging, was enkele maanden terug tijdens een ontmoeting met Remco op het idee gekomen om diverse maatschappelijke organisaties uit te nodigen het prachtige idee achter de Sguyfelaer een nieuwe impuls te geven. “ Het idee erachter zoals benutten van gebruikt tuinhout en samenwerking zoeken met verschillende doelgroepen, is te mooi om het niet een extra aanmoediging te geven” ,aldus Linda.
Samen met een groepje enthousiastelingen, waaronder Arjo Bijl van de Overburen (voorheen IJsselmonde Oost genoemd) werd in eerste instantie de Landelijke Burendag vastgelegd.
Er trad vertraging op en later is gekozen om deze ‘Burendag’ op dag van de Duurzaamheid 29 oktober, te laten plaatsvinden. Alle deelnemers zijn daarop enthousiast en voortvarend aan de slag gegaan.
Aan de vrolijke gezichten van de bewoners was vrijdag goed te zien dat de geplaatste Sguyfelaers een schot in de roos zijn.
Primeur kleurrijk kleinood voor de deur
De plantjes in de eerste 16 Sguyfelaers zijn met zorg uitgezocht door Mariëtte Schäffers van Het kwekerijtje. Extra leuk maakt het dat hier vele organisaties hebben samengewerkt om tot dit fleurige resultaat te komen. De bakjes zijn van gebruikt tuinhout gemaakt door Remco Koenen en Irene Zegwaard en zijn beschilderd door cliënten van de Overburen, dagbesteding Lavendelhof. Een aantal schuifjes is zo mooi beschilderd dat deze in de centrale hal van de bewoners wordt opgehangen. De Groengroep van de Overburen heeft op deze vrijdag de handen uit de mouwen gestoken en de bakjes gevuld met aarde om daarna de plantjes er in te zetten.
Patrimonium heeft voor alle aanwezigen voor een feestelijke aankleding gezorgd zoals koffie , statafels en is aanwezig ter support van de bewoners.
Niet vergeten mag worden dat twee sterke bewoners uit de mandolinehof enkele dagen eerder de benodigde tegels hebben verwijderd en de uitgegraven grond verzameld zodat dit later is opgehaald door een (grond)bedrijf.
Samenwerking
Een van de buurtbewoners, mevrouw Cora Hertog, staat stralend voor haar voordeur de aarde rondom de plantenbak weg te vegen. Zij behoort sinds kort ook tot de bewonersvereniging en had eerder bij Patrimonium gemeld dat zij de straatkant wat somber vinden. Het aanbod van de Sguyfelaers komt dan ook prachtig uit en hierdoor zijn er die ochtend ook gezellige ontmoetingen met de andere bewoners aan de Mandolinehof.
“Niet alleen bewonersgroepen doch ook particulieren kunnen contact met ons opnemen en wij geloven in een aanpak dicht bij huis. Door samen te werken en samen groene resultaten te bereiken en te beleven”, aldus Remco Koenen.
Arjo Bijl, begeleider van de cliënten van de Overburen benadrukt daarop nog eens : “samenwerking betekent veel voor ons met elkaar kom je tot de mooiste resultaten.”
Persbericht door Coby van Deursen